Τετάρτη, 8 Δεκεμβρίου 2010

Κοπεγχάγη - Παναθηναϊκός 3-1

Η ευρωπαϊκή «τραγωδία» του Παναθηναϊκού τη σεζόν 2010-2011 ολοκληρώθηκε όπως άρχισε… Με βαριά ήττα 3-1 από την Κοπεγχάγη στο Πάρκεν και με ακόμα μία κάκιστη εμφάνιση. Ένας Παναθηναϊκός ο οποίος δεν είχε καμία σχέση με τον Panathinaikos των περασμένων ετών.
Ευτυχώς, δεν έχει άλλο… Ο τραγικός Παναθηναϊκός της περιόδου 2010-2011 στο Τσάμπιονς Λιγκ ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις του στη φάση των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ, γνωρίζοντας βαριά ήττα με 3-1 από την Κοπεγχάγη στο Πάρκεν.  Όπως ακριβώς την άρχισε τον Σεπτέμβρη στη Βαρκελώνη, τη συνέχισε στο Ολυμπιακό Στάδιο και την αποτελείωσε το βράδυ της Τρίτης στην πρωτεύουσα της Δανίας… Χωρίς να δικαιολογήσει ούτε στο ελάχιστο την παρουσία του στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.
Ο Παναθηναϊκός δεν είχε αρχή και τέλος και στον χλοοτάπητα του Πάρκεν παρουσιάστηκε ένα συνονθύλευμα ποδοσφαιριστών, οι οποίοι απλά φορούσαν την πράσινη φανέλα με το Τριφύλλι. Φυσικά, ο τελευταίος ο οποίος φέρει ευθύνη για αυτή την εικόνα είναι ο Ζεσουάλδο Φερέιρα. Ωστόσο ο Πορτογάλος προπονητής είναι αυτός που καλείται να τη διορθώσει και να τη μετατρέψει έστω σε υποφερτή. Και όπως φάνηκε το Σάββατο με τον Πανσερραϊκό και την Τρίτη με την Κοπεγχάγη, το έργο του είναι εξαιρετικά δύσκολο.
Η απόδοση του Παναθηναϊκού δεν αντέχει σε κριτική, ούτε μπορεί να σταθεί κανείς σε διακριθέντες και υστερήσαντες. Ο Παναθηναϊκός έχει μεγάλη παράδοση στην Ευρώπη, έχει επιτύχει σπουδαίες προκρίσεις, έχει σημειώσει ανεπανάληπτες νίκες, έχει υποχρεώσεις κορυφαίους συλλόγους να του υποκλιθούν. Έχει μάθει τον κόσμο του σε άλλα κόλπα και όχι σε ατιμωτικούς αποκλεισμούς και ήττες αμαχητί. Ο Παναθηναϊκός επιβάλλεται να παλεύει, με τη νίκη και την πρόκριση δεν υπάρχει εγγυημένο συμβόλαιο. Όμως το λιγότερο που είναι υποχρεωμένος να πράξει, προκειμένου να σεβαστεί την ιστορία και το όνομα του, είναι να παλέψει. Και φέτος, αυτό δεν συνέβη σε κανένα σημείο της διοργάνωσης.
Εν κατακλείδι, ο Panathinaikos πήγε περίπατο φέτος. Το μόνο που μπορούν να κάνουν πλέον όλοι όσοι βρίσκονται μέσα στην ομάδα, είναι να κατακτήσουν το πρωτάθλημα. Όχι γιατί με τον τίτλο θα εξιλεωθούν για την απόλυτα αποτυχημένη παρουσία στην Ευρώπη, αλλά για να εξασφαλίσουν την παρουσία της στο Τσάμπιονς Λιγκ της περιόδου 2011-2012 και να παρουσιάσουν πάλι τον Panathinaikos. Τον πραγματικό...